Гайдите на България

Начало  История  Галерия  Събития  Полезни връзки

              Гайдарско надсвирване - с. Гела
     Всяка година в първата неделя на месец август родопското село Гела се превръща в център на вселената за всички почитатели на родопската каба-гайда. Тогава, по време на традиционния местен илинденски събор, вече близо 10 години се провежда и националното гайдарско надсвирване. Не случайно – от този край е един от най-известните ни гайдари – бай Дафо Трендафилов.
„...Никой не знае откога е съборът, никой не знае от кога съществува параклисчето, което е ням свидетел на всичко онова, което се случва на този събор – разказва местният самодеец Мария Каврошилова. - Това е най-големият събор в района. За него се готвят цяла година хората от селото и от всички околни села.
....Пристигат хората на събора и се настаняват по родове. Всеки род си има дърво. Така сядат род до рода, кум до свата, брат до брата. Този ден е жадуван цяла година. В този ден ще се срещнат, ще си попеят, ще се разтъжат, ще си поплачат, ще има усмивки, ще има и сълзи, ще има въздишки за това, че миналата година тя е била момиче, ама сега вече е майка и кърми първата си рожба. Така че, това е бил събор, който местните хора са чакали с нетърпение, на който да се разтъжат, да си поплачат и най-вече да се повеселят.
 ....Задължително за този ден се приготвя чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня... Най-много чевермета са се изпекли през 1928-ма година, няма да сгреша, мисля, че 20 или колко, наредени така на една скара и се пекат. И се избира най-хубавият браф, най-хубавата овца, така да бъде крехко, да бъде бяло месцето, да не е жилаво, да бъде хубаво изпечено. Майсторите знаят как, ако бръкнат така с ножа и ако пуска още кръв, значи печеното не е готово. Знаят, да го кажа така на диалект, да се отхлопне от кокала, да се отлющи от кокала, тогава чевермето е хубаво...
....Реже се бавно, спокойно, през това време текат наздравици, благословии. Черпят се съседните родове. Цари особено приятно въодушевление и веселие. Постепенно градусът на настроението се надига, надига. Чува се една гайда, после още една, после се чува песен, после още една, после още повече, после се хваща хоро и така започва Илинденския събор...”, допълва още Мария Каврошилова.
   На гайдарското надсвирване ежегодно се събират повече от 100 гайдари и гайдарски групи, включително от далечна Япония и дори Австралия.

Текст: Стоян Радулов