Всяка година в първата неделя
на месец август родопското село Гела се превръща в център на вселената
за всички почитатели на родопската каба-гайда. Тогава, по време на
традиционния местен илинденски събор, вече близо 10 години се провежда и
националното гайдарско надсвирване. Не случайно – от този край е един от
най-известните ни гайдари –
бай Дафо Трендафилов.
„...Никой не знае откога е съборът, никой не знае от
кога съществува параклисчето, което е ням свидетел на всичко онова,
което се случва на този събор – разказва местният самодеец Мария
Каврошилова. - Това е най-големият събор в района. За него се готвят
цяла година хората от селото и от всички околни села.
....Пристигат хората на събора и се настаняват по
родове. Всеки род си има дърво. Така сядат род до рода, кум до свата,
брат до брата. Този ден е жадуван цяла година. В този ден ще се срещнат,
ще си попеят, ще се разтъжат, ще си поплачат, ще има усмивки, ще има и
сълзи, ще има въздишки за това, че миналата година тя е била момиче, ама
сега вече е майка и кърми първата си рожба. Така че, това е бил събор,
който местните хора са чакали с нетърпение, на който да се разтъжат, да
си поплачат и най-вече да се повеселят.
....Задължително за този ден се приготвя
чеверме. Чевермето е традиционна родопска кухня... Най-много чевермета
са се изпекли през 1928-ма година, няма да сгреша, мисля, че 20 или
колко, наредени така на една скара и се пекат. И се избира най-хубавият
браф, най-хубавата овца, така да бъде крехко, да бъде бяло месцето, да
не е жилаво, да бъде хубаво изпечено. Майсторите знаят как, ако бръкнат
така с ножа и ако пуска още кръв, значи печеното не е готово. Знаят, да
го кажа така на диалект, да се отхлопне от кокала, да се отлющи от
кокала, тогава чевермето е хубаво...
....Реже се бавно, спокойно, през това време текат
наздравици, благословии. Черпят се съседните родове. Цари особено
приятно въодушевление и веселие. Постепенно градусът на настроението се
надига, надига. Чува се една гайда, после още една, после се чува песен,
после още една, после още повече, после се хваща хоро и така започва
Илинденския събор...”, допълва още Мария Каврошилова.
На гайдарското надсвирване ежегодно се събират повече
от 100 гайдари и гайдарски групи, включително от далечна Япония и дори
Австралия.